Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak se správně starat o vašeho koníka!

 Péče o koně

Kůň se čistí především pro pěkný vzhled, ale má to i jiné důvody. Kůže se tím čistí a může pracovat s nejvyšším možným účinkem. Česání a masírování, kdy je kůň rytmicky zpracováván na plecích, krku a zádi také podporuje vývoj a napětí svalů a prospívá krevnímu oběhu. 


Kdy hřebelcovat
Ustájení koně chovaní v umělých podmínkách a dostávající mnoho výživného krmení, vytvářejí mnoho přebytečné hmoty. To se projevuje zrychleným dýcháním a množstvím exkrementů, ale také na kůži, jejíž póry musí být čisté, aby mohla uspokojivě plnit svou funkci.
Ustájeného koně je nejvhodnější čistit po ranním cvičení, kdy je zahřátý a póry jsou otevřené. Vytírání slámou (věchtování) prospívá svalům jak člověka, tak koně, ale je vhodnější až ke konci dne, aby se podpořil oběh krve v průběhu noci. 
Koně chovaní na pastvině se nemusí čistit, aby se neodstranila ochranná a nepromokavá vrstva tuku na srsti. Stačí je po návratu z vyjížďky okartáčovat z nejhoršího bláta.

Metody čištění
Koně je nejlépe začít čistit zepředu a shora, na hlavě mezi ušima. Stojí se dále od koně - celé tajemství čištění koně je v přenášení váhy na kartáč, při čemž se nesmí příliš tlačit. Žíněný kartáč se používá na čištění hlavy, ale největší péči je třeba věnovat tomu, aby se nikde nedotkl tvrdým okrajem míst, kde je kost těsně pod kůží. Vždy po několika tazích je nutné kartáč očistit kovovým hřbílkem drženým v druhé ruce. Tvrdý rýžový kartáč se užívá k čištění zablácených nohou ( a někdy nejen nohou :o) ).

gen__vyr_200cistici-set-hkm-batoh_2.jpgd4ad6b7353_75086677_o2.jpgkopytak.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář